Skip links

Tawhai Alterations

Share

Hutchinson Consulting Engineers

Andy Chui

Beach Haven, North Shore, Auckland

Site Area: 690m²
Floor Area: 262m²

Home  /  Projects  /  Residential  /  Tawhai Alterations

Located in Beach Haven, North Shore, the brief for this project involved alterations to an existing 1970’s brick and concrete tile home house on a steep sloping site.

Save this project!  

Save this project!  

Located in Beach Haven, North Shore, the brief for this project involved alterations to an existing 1970’s brick and concrete tile home house on a steep sloping site. The existing house was perched high on one end of the site. Working within the client’s budget, alterations and additions were focused on a new wing stretching from the east-west.

The proposed design extrudes and fragments the existing rectangular form, introducing new high vaulted ceilings and emphasising the verticality through angular geometric shapes and strong vertical lines. The additions have focused on breaking the rigidity of the rectangular box form and being more purposeful in positioning and designing to take advantage of the breath-taking views of Waitemata Harbour to the south. In extending the house, the design opens up the living and kitchen areas and enlarges existing decks.

Existing brick cladding was plastered, with the new kitchen, living, and dining wing clad in long-run metal cladding with cedar screen battens. The vertical orientation of the exterior cladding emphasises the pitched roof forms arranged in a series of flying wedges providing interest with its geometric nature. With the existing strictly rectangular house, the delineation between the new and existing is plainly suggested in the colour contrasts.

The alterations have transformed an enclosed dwelling to fully utilising the potential views with genuine strong indoor-outdoor flow. New large glazing units opening onto enlarged decks with glass balustrades maximises the views out, while selective enclosure provides visual privacy from neighbours. Unfortunately the house suffered fire damage 18 months after completion, requiring rebuild of the interior.

Project Credits

ARCHITECTS : Creative Arch
ENGINEERS | Hutchinson Consulting Engineers
Photography | Andy Chui

More Projects from Creative Arch
More Residential Projects

Join the Discussion

Add to Collection

x

You must be logged in to collect content